Wat is er nieuw in WordPress 5.5

WordPress 5.5 is op 11 augustus 2020 uitgebracht en het is de tweede grote release van 2020.

Deze nieuwe release zit boordevol verbeteringen, waarvan vele zijn gericht op de WordPress-blokeditor. Het bevat ook enkele langverwachte functies die hun debuut maken met deze release.
In dit artikel delen we wat er nieuw is in WordPress 5.5 en welke functies u moet proberen nadat u uw websites heeft bijgewerkt.

WordPress 5.5 is een grote release, en tenzij je een automatisch update systeem gebruikt, moet je de update handmatig starten.
Belangrijk: vergeet niet om volledige backup te maken voordat u met de update begint.

Verbeterde Block Editor in WordPress 5.5
De blokeditor is waar u het grootste deel van uw tijd besteedt aan het maken van inhoud voor uw WordPress blog . Het is regelmatig onderhouden en elke WordPress-release brengt verbeteringen aan de blokeditor.
WordPress 5.5 brengt een aantal belangrijke wijzigingen aan om u te helpen de blokeditor efficiënter te gebruiken.

Geïntegreerde bloklijst

WordPress 5.5 wordt nu geleverd met een geïntegreerde blokmap. Dit betekent dat als u een blok wilt toevoegen dat niet beschikbaar is op uw site, u automatisch suggesties uit de blokkendirectory ziet.
Block Directory is in wezen een verzameling WordPress-plug-ins waarmee u verschillende soorten blokken aan uw site kunt toevoegen. Dit omvat niet de plugins voor blokbibliotheken, die vol zitten met verschillende handige WordPress-blokken die je meteen kunt gebruiken door een enkele plug-in te installeren.

 

 WordPress 5.5

Bewerk afbeeldingen in Block Editor

Met WordPress 5.5 kunnen gebruikers afbeeldingen bewerken in de blokeditor. U kunt de hoogte, breedte, beeldverhouding, bijsnijden en roteren van afbeeldingen aanpassen zonder de berichteditor te verlaten.
Introductie van blokpatronen
De blokeditor had al herbruikbare blokken en groepen waarmee gebruikers de meest gebruikte blokken konden opslaan en hergebruiken.
WordPress 5.5 voegt een nieuwe functie toe genaamd blokpatronen. Dit zijn veelgebruikte blokken met vooraf geconfigureerde instellingen die u direct kunt toevoegen.

Hierdoor kunt u snel paginalay-outs maken met behoud van consistentie in stijl op uw website. Er zijn er al een paar in 5.5. Er komt meer naarmate WordPress-thema's en plug-ins hun eigen blokpatronen registreren.

Verbeterde bloknavigatie en beweging

Een veelvoorkomend probleem waar veel beginners mee worstelden, is bloknavigatie. Vooral als u geneste blokken zoals kolommen of groepen gebruikt, werd het een beetje moeilijk om het bovenliggende blok te selecteren of een onderliggend element erin te verplaatsen.
WordPress 5.5 wordt nu geleverd met een veel betere bloknavigatie, waardoor het gemakkelijker wordt om het bovenliggende blok of een genest element erin te selecteren. Je kunt ook blokken verplaatsen door de hendel vast te pakken en ze te slepen en neer te zetten.

Update uw WordPress-thema en plug-ins automatisch

WordPress 5.5 maakt een grote stap naar beveiliging door automatische updates voor WordPress-plug-ins en -thema's te introduceren.
U kunt nu eenvoudig naar de pagina Plug-ins gaan en automatische updates inschakelen voor elke WordPress-plug-in die u op uw site hebt geïnstalleerd.

U kunt hetzelfde doen voor WordPress-thema's. Ga gewoon naar de pagina Uiterlijk »Thema 's en klik op een thema om het te selecteren. In de pop-up met het themaoverzicht vindt u de optie om automatische updates voor dat thema in te schakelen.
Deze functionaliteit was al beschikbaar in WordPress, maar je moest de WordPress-configuratie wijzigen of een plug-in van derden gebruiken om automatische updates te beheren. WordPress 5.5 heeft het nu ongelooflijk eenvoudig gemaakt om ervoor te zorgen dat uw websites altijd met de nieuwste code werken.

 

Lazy Loading voor afbeeldingen

WordPress 5.5 laadt nu lui afbeeldingen op uw website. Dit betekent dat het alleen de afbeeldingen laadt die zichtbaar zijn voor de gebruiker op het scherm en het laden van andere afbeeldingen vertraagt.
WordPress maakt het nu een standaardfunctie voor alle sites door het kenmerk 'laden' toe te voegen aan de img-tag. Dit kenmerk wordt ondersteund door alle moderne webbrowsers (behalve Safari).

De standaard XML-sitemaps in WordPress

WordPress 5.5 publiceert nu automatisch XML-sitemaps voor uw website. Een XML-sitemap is een bestand waarin al uw website-inhoud in XML-indeling wordt weergegeven. Dit helpt zoekmachines zoals Google om uw inhoud gemakkelijk te ontdekken en te indexeren.
Sitemaps zijn een cruciaal onderdeel van WordPress SEO en deze functie zou veel beginners helpen die de beste SEO-procedures niet volgen.
De standaard WordPress XML-sitemaps zijn echter vrij beperkt in functies en functionaliteit. Dit is de reden waarom beide top WordPress SEO-plug-ins, All-in one SEo en Yoast hun eigen XML-sitemaps blijven aanbieden.
Als u al een SEO plugin of Sitemaps-plug-in gebruikt, hoeft u niets te doen. Deze plug-ins schakelen automatisch de standaard WordPress XML-sitemaps uit.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen te ontdekken wat er nieuw is in WordPress 5.5. We zijn vooral enthousiast over het “lazy laden van afbeeldingen en wijzigingen in de blokeditor.

 

 

 

  • Aangemaakt op .